Seksuologie

SEKSUOLOGIE & ONCOSEKSUOLOGIE



Door mij bezig te houden met de levenskwaliteit van de patiënten, laat ik het 'subjectieve' binnen in mijn geneeskunde en hecht ik waarde aan de emotionele subjectieve beleving van elke patiënt. Door interesse te tonen voor de kwaliteit van leven, respecteer ik de individuele beleving van elke patiënt en accepteer ik dat ze multipele facetten heeft en voor iedereen verschillend is. Dit schept een kader waarin elke patiënt zonder enige schaamte zichzelf kan zijn.


Seksualiteit & Ziekte


Ter bevordering van het genezingsproces, heeft de patiënt behoefte aancontact, warmte, intimiteit, sensualiteit en seksualiteit. Het niet voldoen aan deze behoeften kan zware spanningen opleveren die een invloed kunnen hebben op de verdere ontwikkeling van de ziekte.


Maar praten over deze noden en behoeften is niet gemakkelijk.


Praten over seks is voor iedereen moeilijk. De hulpverleners hebben er moeite mee omdat ze er niet veel over weten en omdat het hun onzeker maakt, en de patiënt heeft angst dit onderwerp aan te snijden omdat hij/zij met een onzekere lichaamsbeleving zit. Hier kom ik in het beeld.


Het is mijn rol de seksuele problemen bespreekbaar te maken en het juiste moment te vinden om het juiste advies te geven en de juiste therapie aan te bieden. We zoeken samen naar nieuwe wegen voor een 'andere' seksualiteit alsook naar nieuwe vormen van zintuiglijkheid om het door ziekte veranderde lichaam opnieuw te ontdekken en lief te hebben, waardoor een nieuw vertrouwen kan groeien. Ook het vertrouwen van en in de partner en zijn/haar tederheid zijn van cruciaal belang in het bereiken van een beter psychisch evenwicht, een betere emotionele beleving en een betere seksuele ervaring, die alle genezingskansen positief zullen beïnvloeden.

Seksualiteit & Kanker (Oncoseksuologie)


De diagnose van kanker heeft een diepgaande invloed op de betrokkenen en hun omgeving. Iedereen reageert geschokt en associeert de diagnose met pijn, angst, aftakeling en dood. Dit leidt tot een levensbedreigend gevoel en lokt zowel een psychisch als fysisch trauma uit zodat elke patiënt met twee crisissen geconfronteerd wordt, een emotionele crisis en een lichamelijke crisis.


De negatieve connotatie van kanker geeft ontegensprekelijk een verlies van eigenwaarde en zelfstandigheid, een heeft een invloed op de levenskwaliteit.


De emotionele crisis kan benaderd worden langs psychotherapeutische of oncoseksuologische weg. In de oncoseksuele benadering zoek ik vooral de stoornis in de lichaamsbeleving en zoek ik samen met de patiënt naar een nieuw evenwicht als benadering van de stoornis. De volgende essentiële vragen werpen zich dan op:


  1. Wat wens ik?
  2. Wat kan ik?
  3. Wat is er haalbaar?


Samen gaan we op zoek naar antwoorden op die vragen om aldus een nieuw evenwicht te vinden in de beleving van ons 'geblutste' lichaam. De neveneffecten van de oncologische therapie (chemo, radiatie, chirurgie, hormoontherapie, ...) gaan we samen trachten op te lossen om een volwaardige, bevredigende lichamelijke en emotionele beleving te genieten. Een bevredigende seksuele beleving is een bestanddeel van een goede levenskwaliteit en is belangrijk voor de zelfwaarde en het zelfvertrouwen die medebepalend zijn in het genezingsproces.


De partner wordt ook betrokken in de zoektocht naar een evenwichtige beleving. De oncoseksuele consultatie beoogt mensen te helpen en te begeleiden in het beantwoorden van hun seksuele noden in de moeilijke levensfase en aldus hun levenskwaliteit en genezing te verbeteren.


Seksualiteit in het algemeen


Tijdens de gewone algemene seksuologische consultatie begeleid ik mensen om hun hindernissen te overwinnen die hun sensuele en seksuele belevingen belemmeren. Hierbij trachten we die hindernissen op een evenwichtige manier in de levenservaring te plaatsen.


Zowel orgastische en erectiele problemen als opwindings-, verlangens- en verslavingsproblemen kunnen aan bod komen en bespreekbaar worden, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar leefbare oplossingen.


Een luik dat mij nauw aan het hart ligt, is seksualiteit bij de derde leeftijd. De noden en behoeften aan intimiteit, sensualiteit en seksualiteit van senioren en bewoners van woonzorgcentra worden dikwijls ernstig onderschat en zijn in onze maatschappij zelden bespreekbaar geweest. Hier wil ik verandering in brengen. In de eerste plaats door te luisteren naar deze mensen en hen te begeleiden in hun persoonlijke weg naar een bevredigende lichaamsbeleving. In de tweede plaats door verzorgend en verplegend personeel van woonzorgcentra te onderrichten en informeren zodat ze vertrouwd geraken met het onderwerp en gepast kunnen handelen en antwoorden bij specifieke vragen van senioren. Daarnaast geef ik ook geregeld voordrachten en informatiesessies om deze taboe van seksualiteit bij derde leeftijd te doorbreken.

Copyright @ All Rights Reserved

Dr C. VANHECKE


Praktijk: Handelsstraat 87, 1840 Malderen

Raadpleging enkel na afspraak op 052-33.12.61


Informatiesessies

Interesse in een lezing of voordracht van Dr Vanhecke over het brede thema van seksualiteit? Neem dan zeker contact op met het secretariaat voor data & locaties: 052-33.12.61